Vraagstelling: moeilijk met ander honden
Kernprobleem: dwingend gedrag
- Ras: Beagle
- Naam: Bink
- Geslacht: reu
- Gecastreerd: ja
- Leeftijd: 3 jaar
De ondeugende hond
Sommige mensen lopen aan tegen een heel scala van kleine ondeugden bij hun hond. De hond bedoelt het goed, het gedrag escaleert niet echt maar toch zitten zo’n hond snel in je irritatiezone. Voorvalletje zus, voorvalletje zo. De ondeugende hond bestaat! Het heeft echt met het karakter te maken en het zijn zeker niet de slechtste honden. Onder de juiste omstandigheden zijn die ondeugden vaak een kwaliteit.
Karakter
Bink is zo’n hond. Hij is een vriendelijke, behoorlijk zelfverzekerde, leergierige en wat opdringerige hond. Hij heeft een onderzoekende en ondernemende manier van reageren op de omgeving. Hij houdt alles in de gaten en weegt zijn kansen af. Zijn initiatief leidt tot reacties van de eigenaar. En die reacties maken hem steeds slimmer. Door zijn stabiele karakter blijft het een leuke hond…en blijft hij kattenkwaad uithalen.
In mijn praktijk gaat hij hoorbaar snuivend en snuffelend rond, hij inspecteert mijn bureau en behandeltafel en zet er meteen een vlak uit. En nog één.
De eigenaar reageert met: “Dat doet hij wel vaker”.
“Wat doet u dan?”, is mijn wedervraag. Niet zo veel blijkt uit het onduidelijke antwoord. En dat is een eerste signaal dat wijst op een ‘interactief’ probleem. De hond neemt initiatief en de eigenaar accepteert het of weet er geen raad mee. Ik vraag daar op door. Er komen meerdere incidentjes aan de oppervlakte. Zo steelt Bink kassabonnetjes en andere papiertjes die hij versnippert. De eigenaar heeft daar niet zo’n moeite mee: “Het is maar een kassabonnetje.” Bink kruipt op de bank zodra de eigenaar even opstaat. Het patroon is dat van een hond die steeds een beetje ‘ruimte’ inpikt, daar waar hij zijn kans schoon ziet. Verder is het geen vervelende hond, gezellig, begroet meneer enthousiast en laat nooit agressie of iets dergelijks zien. Ik vraag door naar de activiteiten en dan blijkt meneer 5x/wk minstens een uur te gaan lopen. Zijn ouders springen op de andere momenten bij. Hij vertelt dat hij een volle baan heeft en deels vanuit huis werkt. Omdat hij weinig tijd extra heeft voor Bink voelt hij zich schuldig en tolereert hij gemakkelijk die ondeugden. Strikt genomen heeft Bink er niet echt last van.
Ik observeer ook de interactie met de eigenaar. Bink trekt hard aan de lijn, loopt voor meneer zijn voeten en probeert ook aan de lijn vaak en veel te markeren. Verder snuffelt Bink waar hij dat wil.
De eerste hulpvraag gaat over de omgang met andere honden. Met andere honden is Bink behoorlijk assertief maar wel vriendelijk en communicatief. Hij bindt op tijd in als dat beter is en hij is conflict mijdend. Niettemin laat hij wel spanning zien door te borstelen en een hoge houding in het eerste contact. Hij markeert veel en is bij reuen veel meer gespannen dan bij teven.
Tijdens het consult reageert Bink goed op trainingsinvloeden, zoals beloningen en opbouw in kleine stapjes. Het is een hond die positief reageert op training. Het komt tegemoet aan zijn ondernemende aard.
In de basis is hij vrij gehoorzaam maar hij is niet in staat dat op te brengen in omstandigheden met afleiding. Bink is vooral voergericht getraind. Daar is ook veel winst in de training te boeken. De nadruk zou moeten komen te liggen op de oefeningen die hem in een moeilijke situatie erdoorheen helpen: komen, volgen en wisselen. Voor deze oefeningen geldt dat Bink ze direct op het eerste commando moet leren uitvoeren Hierdoor krijgt hij de sturing waar hij behoefte aan heeft.
Advies
In de basis is Bink een erg leuke hond maar de eigenaar zou op een andere manier naar het gedrag moeten kijken.
Bink eist veel aandacht op. Dat vraagt altijd om structuur zodat voor een hond duidelijk is wanneer hij op aandacht kan rekenen en onder welke voorwaarden. De eigenaar geeft eerder aandacht ter compensatie vanuit een schuldgevoel.
Dat schuldgevoel is niet nodig. Een hond kan uren slapen op een dag, ook een temperamentvolle hond. Wel moet zo’n hond leren wanneer hij ‘aan’ mag en wanneer hij ‘uit’ moet. Dat leert een hond in de omgang met een eigenaar. Als je de hond binnen meer rust geeft maar buiten juist volop in actie zet leert een hond dat activiteiten vooral buiten plaatsvinden. Het gevolg is dat hij binnen gemakkelijker tot rust komt. In het begin kan dat moeite kosten omdat de hond nog in het oude patroon zit. Het kan zelfs wat toenemen door frustratie bij de hond. Maar zodra de hond de nieuwe omgangsstructuur begrijpt, neemt zo’n hond ook echt rust.
Meer uitdagende training (hoger niveau van gehoorzaamheid, speuren, andere positieve training) leidt meestal tot een tevredener hond.
In de omgang met andere honden is Bink prima. De eigenaar zou een duidelijkere keuze voor zijn hond moeten maken met welke honden er gespeeld kan worden (bij voorkeur voor Bink bekende honden). Daarnaast is voor de eigenaar van belang dat hij meer inzicht krijgt in natuurlijk hondengedrag en inzicht heeft in hoe competitie en agressie zich op kan bouwen tussen honden. Het in een vroeg stadium leren herkennen van dit gedrag maakt het veel gemakkelijker om het ook vroegtijdig in goede banen te leiden. Zonder dit inzicht worden gehoorzaamheidsopdrachten meestal te laat gegeven waardoor het voor een hond ook moeilijk wordt om hierop te reageren. Veel mensen verwarren ‘spel’ met opwinding en competitie. Vervolgens schrikken ze als er strijd en agressie ontstaat tussen honden. Honden kunnen erg primair reageren. Dat leren zien als een normale reactie die in goede banen geleid moet worden is iets dat inzicht en vaardigheid vergt.