Angst voor harde geluiden is bij de meeste honden in meer of mindere mate aanwezig en er ligt een genetische aanleg aan ten grondslag. Sommige honden zijn extreem gevoelig, zoals Collies. Het is vaak om die reden niet goed volledig oplosbaar.
Onverwacht harde knallen, zoals met vuurwerk, kunnen een hond mentaal beschadigen en een trauma veroorzaken. Vuurwerk is lastig omdat het nauwelijks te vermijden is. De klap komt soms van een paar straten verderop.
Maar het een probleem wordt groter als het zich naar steeds meer geluiden uitbreidt. Als dit proces van ‘generalisatie’ in gang gezet is, worden deze getraumatiseerde honden van steeds meer geluiden angstig.
Wanneer er op getraind wordt moet je zeer voorzichtig zijn met het opvoeren van het geluid. Probeer altijd te vermijden dat de hond angstig wordt.
Geluidsangst (evenals verlatingsangst) is een groter probleem in éénpersoons huishoudens omdat dit vaak rustigere huishoudens zijn waarbij iemand zich juist op het moment van geluid met de hond bezig gaat houden.
Fase 1:
Laat de hond aan wat harder geluid wennen door te starten met geluiden waar ze geen hekel aan heeft. Loop eens wat harder een trap op, maak in de keuken wat meer lawaai en beloon de hond als deze komt kijken. Gewone geluiden op een groter volume wekken meestal geen angst op. Zet bijvoorbeeld ook geleidelijk de radio of CD speler harder zodat er veel achtergrond geruis is. Dit is belangrijk want deze geluiden vormen een basis waarop later minder prettige geluiden langzaamaan opgebouwd worden. Probeer de hond juist niet te behoeden voor deze geluiden door rustig je dingen te doen, maar maak er een onderdeel van in je huishouden.
Fase 2:
Nu kun je ook gaan werken aan de gevoeligheid voor minder prettige geluiden. Je zet een muziekCD op of de radio.
Voor de training buiten hebt je een JBL boxje nodig om harde geluiden af te spelen. Filmpjes op youtube werken ook. Je laat wat simpele oefeningen aan de lijn doen (zitten, poot geven, gaan liggen, enz) en beloont voor een goede uitvoering. Tegelijkertijd ga je heel langzaam aan het geluid wat luider afspelen. De grens is wat nog verdraagd wordt zonder ongerustheid en door zich aan de oefeningen te onttrekken. De hond mag niet angstig worden. Train totdat bijvoorbeeld het onweersgeluid hoorbaar door de muziek heen klinkt
Fase 3:
Doet de hond het goed dan beloont u bij een goede uitvoering en bij het vertoon van ontspannen/ minder gespannen gedrag. Bouw het in huis op deze manier uit met verschillende geluiden, zoals de stofzuiger of een boormachine. Beloon steeds als de hond wat ontspanning laat zien.
Vluchten versterkt de angst heel snel. Er zijn weinig dingen zo funest voor een hond dan wanneer het idee ontstaat dat vluchten veiligheid oplevert. Houd de hond dus aan de lijn bij het oefenen. Houd altijd de grens in de gaten.
Fase 4:
Dit zelfde ritueel herhaal je buiten met een JBL box en geluiden via je telefoon of op een plaats waar wat herrie is.
Je went de hond dus eerst aan het geluid in een veilige omgeving en zet dan de training door buitenshuis. Bouw het steeds verder uit op verschillende plaatsen. Buiten ga je naar plekken waar iets gebeurt maar wat wel voorspelbaar blijft, zoals winkelcentra e.d.
Uiteindelijk herhaal je deze stap op de plaats waar de hond de slechte ervaring in het verleden heeft opgedaan.
Dit hele traject kan enkele maanden in beslag nemen. Het trainen van angst voor geluid is een weg van geleidelijk opbouwen en niet overvragen. Dit laatste kan er de oorzaak van zijn dat de hond terugvalt in zijn oude, angstige gedrag. Als een hond zijn grens bereikt heeft is het soms niet mogelijk om hem aan nog meer herrie te laten wennen. Het is belangrijk dat je deze grens accepteert en de hond voor een terugval behoedt.
Heeft uw hond last van vuurwerkangst of wilt u graag goede begeleiding tijdens het trainen om hem te behoeden voor vuurwerkangst? Bij vragen mag u altijd bellen of neem contact op via het contact formulier.