Dierenfysiotherapie
Dierenfysiotherapie
Merk je dat je hond tijdens de wandelingen niet meer voor je uit holt maar achter blijft?
Zie je regelmatig een raar hupje of trekt hij met zijn poot? Loopt je hond af en toe echt mank na een langere wandeling en maak je je daarover zorgen? Heeft je hond een operatie ondergaan en moet hij revalideren? Of wil je alles uit je sporthond halen?
Wat is fysiotherapie voor dieren?
Merk je dat je hond tijdens de wandelingen niet meer voor je uit holt maar achter blijft? Zie je regelmatig een raar hupje of trekt hij met zijn poot? Loopt je hond af en toe echt mank na een langere wandeling en maak je je daarover zorgen? Heeft je hond een operatie ondergaan en moet hij revalideren? Of wil je alles uit je sporthond halen?
Voor al dit soort vragen kun je bij mij terecht. Ik ben van huis uit humaan fysiotherapeut en als zodanig 23 jaar in een groot ziekenhuis in de revalidatie gewerkt. Ik heb vervolgens de opleiding tot dierfysiotherapeut gevolgd. Mijn interesse heeft altijd gelegen bij de hondensport en ik heb ook aan diverse hondensporten gedaan. Mijn boeken Hondse Hoogstandjes en Bewegingsleer van de Hond gaan daar ook over.
Ik heb zowel de trainingservaring van de ‘hondenman’ als de klinische blik van een fysiotherapeut, dus ik kan goed een traject uitstippelen voor jou en je hond zodat je hond weer optimaal kan functioneren. Mijn focus binnen de fysiotherapie ligt op preventie, belastbaarheid verhogen en het herstellen en versterken van het lichaam.
Ik maak hierbij gebruik van verschillende fysiotherapeutische technieken, zoals massage, stretching, mobilisaties en actieve training. Daarnaast kan is een enkel geval gebruikgemaakt worden van andere fysiotherapeutische toepassingen. Ik werk graag samen met je dierenarts. Meestal vormt fysiotherapie een onderdeel van een groter behandelplan waarbij de dierenarts in grote lijnen het beleid uitzet.
Mijn werkwijze
De werkwijze van mij als fysiotherapeut is gericht op de volgende zaken:
Omdat oefeningen en training een belangrijk deel van het herstel bepalen, krijg je oefenstof mee die je thuis met je hond kunt trainen. Training is vaak een kwestie van herhalen. Door regelmatig te oefenen help je mij en draag je bij aan het herstel van je hond. Daarmee kun je zelf veel bijdragen aan het herstelproces.
Welke klachten komen voor
fysiotherapie in aanmerking?
- Aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals hernia’s, spondylose en lumbo-sacrale instabiliteit
- Aandoeningen van spieren, gewrichten, banden of pezen na een blessure of ongeval
- Revalidatie na ongevallen en operaties (bv. Kruisband- of hernia operaties)
- Gewrichtsafwijkingen (bv. OCD, LPC, LPA en HD)
- Artrose en ouderdomsklachten
- Verminderde sportprestaties
- Verlammingsverschijnselen met een kans op herstel
- Spieropbouw en begeleiding van jongen honden van grote rassen
- Herstel en algemene reconditionering na langdurige ziekte
Locatie praktijk
Fysiotherapiebehandelingen gaan op afspraak en duren ongeveer 50 minuten. Fysiotherapie wordt uitsluitend in de praktijk aan de Sterappelstraat 11 in Eindhoven gegeven.
Interesse? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden, stuur dan een mailtje naar info@marcelnijland.nl
Praktijk
Praktische informatie
Om goed te kunnen behandelen is er medische informatie over je hond nodig, zoals een diagnose en bijvoorbeeld andere behandelingen die door de dierenarts zijn ingezet. Daarom worden fysiotherapeutische behandelingen gestart op verwijzing van je dierenarts of in overleg met de dierenarts.