Groepslessen worden gegeven op dinsdag avond op het terrein van Manege Meulendijks, Strabrechtseheideweg 6 in Heeze. De locatie is gemakkelijker bereikbaar via Geldrop. De routebeschrijving vindt u op:  https://www.manegemeulendijks.com/contact

Op de locatie in Geldrop zijn alle trainingen vanaf puppyleeftijd gericht op het zoekhondenprogramma. De puppytrainingen zijn ook een uitstekende voorbereiding op andere sportprogramma's zoals het Reddingshonden werk, KNPV Politiehonden programma of het IPO programma.

Groepslessen worden gegeven op het terrein van Manege Meulendijks, Strabrechtseheideweg 6 in Heeze. De locatie is gemakkelijker bereikbaar via Geldrop.

De prijs bedraagt 105,- volledig per  kwartaal of het restant van het lopende kwartaal op het moment van aanvang.

De trainingen doen we bij voorkeur met een halsband of een geschikt tuig. Niet alle tuigjes zijn geschikt om de hond mee te trainen.We werken bij voorkeur met een  anti trektuig met de bevestiging voor op de borst en niet met een borsttuig waarbij de bevestiging op de rug zit. Ook werken we liever niet met anti trektuigjes waarbij twee koorden monder de oksel doorlopen.

Als beloning is het raadzaam voldoende voer en een aantrekkelijk speeltje mee te nemen naar de les.

U kunt diverse cursussen volgen:

Puppycursus

Op dinsdagavond om 19.00 is er een puppycursus  waarbij gebruik gemaakt wordt van moderne, positieve trainingstechnieken(o.a. met behulp van directe beloningen of een clicker). Het programma omvat het netjes aan de lijn lopen, komen, zitten, liggen, loslaten en apporteren van allerlei materialen en het weerstaan van verleidingen.

Het programma bereid voor op de vervolggroepen Zoekhonden beginners waarin geleidelijk meer aandacht wordt besteedt aan het zoeken en apporteren. De puppycursus is ook een goede voorbereiding op andere sporten zoals IPO en Politiehond programma's of jachthondentrainingen. Het is de moeite waard om pups op jonge leeftijd te leren apporteren omdat dit op latere leeftijd aanzienlijk meer moeite kost. Apporteren is een goede oefening om een hond zijn energie op een gewenste wijze af te laten reageren en het komt in vrijwel alle trainingsprogramma's terug.

Om je enig houvast te geven in van de training volgen hier een aantal suggesties voor de opbouw. Voor pups is gehoorzaamheidstraining natuurlijk een vereiste. Zowel in dagelijks leven als in de sport is gehoorzaamheid een basis om overal met je hond te kunnen verschijnen. Op gehoorzaamheid ligt dus een sterke nadruk in de puppycursus. Maar daarnaast wordt er iedere les gewerkt aan een oefening die betrekking heeft op het zoeken of voorbereidt op de latere zoekoefeningen.

Spel is belangrijk voor een goede zoekhond, in een later stadium eigenlijk belangrijker dan voer. Het opbouwen van deze ‘speldrift’ is dus een terugkerend onderdeel van de training

In de puppycursus worden de volgende oefeningen gedaan.

Gehoorzaamheids

 1. Aangelijnd volgen met wendingen en tempowisselingen
 2. Los volgen
 3. Komen, aan de (lange) lijn en met afleidingen
 4. Zitten en liggen
 5. ‘Los’ en het begin van apporteren
 6. Het gebruik van targets en de clicker
 7. Het optillen en overdragen van de hond aan een andere persoon

Behendigheid

 1. De kruipoefening (tunnel)
 2. Lopen over onaangename materialen

Revieren en speuren

 1. Het leren verwijzen  
 2. Het begin van het leren opzoeken en verwijzen van twee voorwerpjes
 3. Een start vlakterevieren: het opzoeken en lokaliseren van een persoon

Basis Zoekhonden

Deze cursus is bedoeld voor eigenaren die wat verder met hun training willen dan alleen gehoorzaamheid. De cursus sluit aan op de puppycursus en is geschikt voor actieve pups vanaf een maand of vijf die graag met een balletje of iets dergelijks spelen. Deze honden starten bij de 'beginnersgroep basis gebruikshond'. In de cursus wordt, naast de gewone gehoorzaamheid, veel aandacht besteed aan het apporteren, zoeken, speuren en een aantal vaardigheden zoals evenwicht, geen vrees voor harde geluiden en drukte. Juist wanneer er vroeg met deze oefeningen begonnen wordt is het vaak gemakkelijk aan te leren. Veel van deze vaardigheden worden ook in andere sportprogramma's gevraagd van een hond. Het is dus een veelzijdige voorbereiding op het latere leven van uw pup.

De trainingen worden deels op het terrein bij Manege Meulendijks gegeven en deels op locatie. Deze locaties zijn meestal het Eckartse Bos. 

De cursus bereidt voor op de trainingen voor Gevorderde Zoekhonden die verder opleidt tot speurhond.

Deze opleiding bestaat uit de volgende oefeningen:

ALGEMENE GEHOORZAAMHEID

Het gehoorzaamheidsgedeelte bestaat uit een aantal volgoefeningen volgens een vast patroon

 1. aangelijnd volgen met tempowisselingen,
 2. los volgen met van links naar rechts omstellen en weer terug
 3. los volgen met afleiding d.m.v. lawaai en het volgen door een pratende en bewegende groep mensen
 4. laten liggen tijdens volgen en voorruit sturen en weer bij je roepen
 5. Laten liggen van de hond op het appélterrein tijdens de volgoefeningen van een andere hond, eerst met de geleider uit zicht, daarna maakt de geleider deel uit van de pratende en bewegende groep mensen.
 6. Het optillen en overgeven van de hond aan een andere persoon

BEHENDIGHEID

 1. De vrije sprong over de hindernis
 2. De breedte sprong
 3. Lopen op een open trap
 4. Lopen over een plank
 5. De kruipoefening (tunnel)
 6. Lopen over onaangename materialen
 7. Het weigeren van gevonden voedsel
 8. Het opzoeken en apporteren van 3 kleine voorwerpen

REVIEREN EN SPEUREN

 1. Het opzoeken en verwijzen van twee grote voorwerpen (zoals een koffer of een spade)
 2. Vlakterevieren: het opzoeken en lokaliseren van een persoon
 3. Speuren: het uitwerken van een spoor van ca. 150 m met 2 hoeken en daarop één klein en één eindvoorwerp
 4. Sorteren: het sorteren van voorwerpen, de hond moet lucht nemen van een belucht buisje, daarna een buisje met dezelfde lucht sorteren uit twee andere onbeluchtte buisje en dit apporteren naar de geleider

We trainen hier op een hoge mate van gehoorzaamheid, apporteren en zoeken, behendigheids- en stabiliteitsoefeningen. Daarnaast komen er elementen uit het reddingshondenprogramma aan de orde. Het is een programma voor wie het uiterste uit zijn of haar hond wil halen. Deze training is gebaseerd op het programma 'Basis Speurhonden' van de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging (KNPV). De overstap naar die programma's kan dan ook zonder problemen gemaakt worden.